Składniki perfum

AMBRA

– substancja pochodzenia zwierzęcego, będąca wydzieliną z przewodu pokarmowego kaszalota – ssaka morskiego z rzędu waleni, zagrożonego wyginięciem. Balsamiczna woń pochodząca z układu pokarmowego przypomina swoim aromatem piżmo i jest stosowana przede wszystkim do utrwalania kompozycji. Obecnie – ze względu na coraz mniejsze możliwości pozyskania substancji – zastępowana jest substancjami syntetycznymi połączonymi na przykład z wyciągiem z fiołka.

ANYŻ

– jest to jednoroczna roślina, występująca najczęściej w Azji Południowej, ale także w niektórych regionach Europy. Sama roślina ma bardzo intensywny i charakterystyczny zapach – nieco przypominający kminek, jednak w porównaniu z nim bardziej intensywny oraz słodkawy. Do produkcji perfum wykorzystuje się pozyskiwany z anyżu olejek.

BEZNZOES (Styrax, Benzoina, Guma Benjamina)

– to rodzaj balsamowej żywicy, pozyskiwanej z kory dwóch rodzajów drzew: benzoesu syjamskiego oraz benzoesu sumatrzańskiego. Choć ma różne zastosowania, w tym także w kosmetykach pielęgnacyjno-ujędrniających, w perfumach stosowana jest przede wszystkim do utrwalenia bardziej ulotnych komponentów.

BERGAMOTKA

– to niejadalna pomarańcza, rosnąca w wielu rejonach świata, między innymi na południu Włoch, zachodniej Afryce oraz w Maroku. Wonny olejek, pozyskiwany z owoców drzewa, stosowany jest w kompozycjach perfumeryjnych już od XVIII wieku. Co ciekawe, do wyprodukowania 1 kilograma olejku bergamotowego potrzeba co najmniej 200 kilogramów owoców!

BÓB TONKA

– ciepły, a przede wszystkim słodki, przypominający swoim zapachem rum – tak właśnie scharakteryzować można kolejny składnik perfum, bób tonka – występujący w rejonie Brazylii oraz Gujany.

CEDR

– jest to drzewo z rodziny sosnowatych, występujące w rejonach górskich. W przemyśle perfumeryjnym wykorzystuje się pozyskiwany z niego olejek.

CYBET (Piżmo cybetowe)

– kolejny ze składników pochodzenia zwierzęcego. Jest to substancja będąca wydzieliną gruczołów cywety – dzikiego ssaka żyjącego w rejonach Afryki Międzyzwrotnikowej. Niewielkie ilości substancji w postaci alkoholowej nalewki używane są do cięższych, a jednocześnie słodkich nut zapachowych.

DRZEWO GWAJAKOWE (Gwajakowiec lekarski)

– jest to rosnące głównie w Ameryce Środkowej wiecznie zielone drzewo. Do celów perfumiarskich wykorzystywany jest pochodzący z tego drzewa olejek gwajakowy – przypominający nieco swoim aromatem mieszankę herbaty oraz drewna.

DRZEWO SANDAŁOWE (Sandałowiec)

– niezwykle popularny składnik kompozycji, wykorzystywany w wielu rodzajach perfum. Pozyskiwany z sandałowca olejek ma niezwykle szerokie zastosowanie: używa się go w aromaterapii, a także do pielęgnacji odwodnionej i suchej skóry. Ma słodką, żywiczną, lekko piżmową nutę.

EUKALIPTUS

– wiecznie zielone drzewo lub krzew rosnący na terenie Australii, na Tasmanii, w Nowej Gwinei, a także Timorze oraz Filipinach. W przemyśle perfumeryjnym niezwykle cenione są olejki eteryczne pozyskiwane z liści oraz gałązek rośliny.

FIOŁEK

– bardzo popularna roślina, licząca ponad 800 odmian. Do produkcji perfum używane są przede wszystkim liście rośliny. Kwiaty, choć mają wyjątkowo słodki i ciekawy zapach, z powodu niedostępności surowca w wystarczających ilościach, zastępowane są najczęściej substancjami syntetycznymi (jonon).

GALBANUM

– niezwykle trwała żywica pochodząca z krzewu Ferula galbaniflua, rosnącego na Bliskim Wschodzie. Cechą charakterystyczną galbanum jest lekko piżmowy aromat, nadający kompozycji niezwykłej świeżości.

GARDENIA

– popularny, ozdobny krzew o białych kwiatach o niezwykle silnym, słodkim zapachu.

GERANIUM

– rosnąca w Europie (południe Francji), a także w innych krajach (Maroko, Egipt, Chiny, Madagaskar) roślina jednoroczna o świeżym, zielonym zapachu. Do produkcji perfum wykorzystywany jest olejek pochodzący z kwiatów, łodyg, liści, a także pączków tej rośliny.

HIACYNT

– to pochodząca z Azji wielokrotna bylina, o dość mocnym, ciężkim, a jednocześnie słodkim zapachu. Do kompozycji zapachowych wykorzystywane są kwiaty rośliny.

IRYS

– jedna z najdroższych substancji zapachowych na świecie: do wyprodukowania zaledwie 100 gram substancji zapachowej zużywa się 40 ton kłączy, sam zaś proces pozyskiwania aromatu – od momentu wysuszenia kłączy, aż po przechowywanie, obieranie, gotowanie i wyciskanie – trwa ponad 2 lata. To właśnie kłącza irysa nadają kompozycji subtelny, kremowo-pudrowy aromat.

JAŁOWIEC

– wieloletni krzew iglasty należący do rodziny cyprysowatych. W perfumach najczęściej wykorzystuje się jego owoce – szyszki, które nadają kompozycji leśny, słodkawy zapach.

JAŚMIN

– rodzaj krzewu lub pnącza o dużych, białych, żółtych albo różowych kwiatach, wykorzystywanych przez firmy produkujące perfumy. Jaśmin to jeden z tych zapachów, które ze względu na swoją kosztochłonność są coraz częściej zastępowane przez substancje pochodzenia syntetycznego.

KADZIDŁO

– jedna z tych substancji pochodzenia naturalnego, która nada kompozycjom korzenno-palony aromat. Kadzidło to substancja pozyskiwana z niektórych gatunków kadzidłowca – drzewa lub krzewu występującego w Etiopii i na Półwyspie Arabskim.

KARDAMON

– gatunek byliny, występujący na Półwyspie Indyjskim, Cejlonie, w Chinach i Indonezji. To jeden z tych składników perfum, który używany był w kompozycjach zapachowych już w czasach Starożytnego Egiptu. To także jedna z najdroższych – po szafranie – korzennych roślin świata. Nadaje perfumom owocowo-korzenny aromat.

KASTOREUM

– substancja o bardzo silnym zapachu, wydzielana przez gruczoły bobrów kanadyjskich i syberyjskich. W przemyśle perfumeryjnym kastoreum wykorzystuje się do utrwalania zapachów. Kastoreum nadaje kompozycji cierpki oraz zmysłowy zapach.

KOLENDRA

– powszechnie uprawiana w Europie roślina, której olejki nadają kompozycjom niezwykle intensywny, korzenny aromat.

KONWALIA

– roślina, której białe kwiaty wydzielają intensywny, świeży zapach. Olejki eteryczne pozyskiwane z tej rośliny używane są najczęściej w kompozycjach kwiatowych.

KUMARYNA

– substancja o zapachu świeżo skoszonego siana, występująca w trawach i roślinach storczykowatych.

LAWENDA

– niezwykle popularna roślina, obejmująca około 30 gatunków. Z jej suchych kwiatów wytwarza się olejek lawendowy, wykorzystywany głównie w produkcji wód kolońskich. Warto dodać, że do otrzymania kilograma olejku lawendowego potrzeba aż 180 kilogramów lawendy.

MAGNOLIA

– roślina dająca niezwykle słodki i mocny aromat, występująca głównie w strefie zwrotnikowej oraz podzwrotnikowej.

MANDARYNKA

– niezwykle popularne, znane ze swoich soczystych owoców drzewo lub krzew, uprawiane głównie w Japonii, Brazylii, na południu Stanów Zjednoczonych oraz w basenie Morza Śródziemnego. Jak wszystkie cytrusy, wnosi do zapachu orzeźwienie, ma lekko słodką nutę.

MANGO

– tropikalne drzewo owocowe występujące głównie w Indiach oraz Indochinach. Stosowane najczęściej w owocowych kompozycjach, wnosząc do nich świeżość, a także lekką nutę piżmową.

MECH DĘBOWY

– to roślina występująca głównie na Półwyspie Bałkańskim oraz w Maroko. To nieodzowny element grupy zapachów szyprowych. Często, ze względu na właściwości uczulające, bywa zastępowany substancjami syntetycznymi.

MIĘTA

– uprawiana jako roślina lecznicza oraz przyprawowa. Olejki eteryczne pozyskiwane z mięty pieprzowej wprowadzają orzeźwiające i schładzające nuty do zapachów.

MIMOZA

– tropikalna roślina, pochodząca z Ameryki Południowej, wyjątkowo delikatna i mało trwała. Wykorzystywana w perfumach dla dodania im słodkiego i chłodnego aromatu.

MIRRA

– to żywica jednego z krzewów rosnących w Etiopii, pozyskiwana poprzez nacinanie młodych gałązek balsamowca mirra. To jeden z najstarszych zapachów na świecie, używany głównie w kompozycjach męskich. Charakteryzuje się ciepłym, ostrym zapachem z gorzką nutą.

NARCYZ

– rodzaj byliny, występującej w ponad 20 gatunkach, głównie w krajach śródziemnomorskich i w Azji. Ma silny zapach korzenno-kwiatowy.

NEROLI

– jest to olejek wytwarzany z kwiatów gorzkiej pomarańczy. W przemyśle perfumeryjnym stosuje się go w większości kwiatowych kompozycji – ma on na celu złagodzenie zapachu, zaś sam jego aromat jest lekko słodki.

OSMANTHUS

– krzew z rodziny oliwkowatych, pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej. Olejek z jego kwiatów z jednej strony jest nieco cierpki, z drugiej – nadaje kompozycji ciepły i kwiatowy aromat.

PACZULA

– pokrzywa rosnącą na Filipinach, w Indonezji i w Chinach. Do produkcji perfum wykorzystuje się jej łodygi i liście. Ma słodki, ziołowo-ziemny zapach.

PIŻMO

– substancja o przenikliwej woni, pozyskiwana z gruczołów kozła żyjącego między innymi w Tybecie, Chinach i Nepalu oraz w Japonii. Choć jej zapach początkowo przypomina amoniak i jest mało przekonywujący, po połączeniu z roztworem alkoholowym nabiera zupełnie innego charakteru. Piżmo stosowane jest przede wszystkim do utrwalenia kompozycji zapachowych. Coraz częściej – ze względu na mały dostęp do surowca – zastępowane jest przez substancje syntetyczne.

RÓŻA DAMASCEŃSKA

– coraz rzadziej spotykany gatunek róży, uprawiany między innymi w Turcji, Bułgarii, Egipcie oraz Maroku. Do wyprodukowania kilograma olejku potrzeba aż 3 tony płatków. Aromat róży spotykany jest we wszystkich kompozycjach zmysłowych.

RÓŻA STULISTNA

– najdroższa z odmian róż, uprawiana w południowej części Francji. Posiada niezwykle aromatyczne, pełne kwiaty. Ze względu na wysoką cenę jej stosowanie w perfumach jest niezwykle rzadkie.

TUBEROZA

– roślina pochodząca z Meksyku, o białych, niezwykle ciężko i zmysłowo pachnących kwiatach. Obecnie uprawiana jest także w Indiach, Maroku i Egipcie. W przemyśle perfumeryjnym wykorzystywany jest olejek pochodzący z tej rośliny.

WANILIA

– licząca ponad 100 odmian roślina, występująca głównie w strefach tropikalnych. Wprowadza do zapachów balsamiczną ciepłą i słodką nutę.

WETIWER

– korzeń trawy rosnącej w Indonezji, Chinach, na Haiti i w Brazylii, nadający kompozycji korzenno-żywiczny aromat.

YLANG-YLANG

– tropikalne drzewo występujące głównie w Azji Południowo-Wschodniej oraz krajach tropikalnych. W przemyśle perfumeryjnym wykorzystywane są olejki pozyskane z kwiatów tego drzewa. Olejek ylang-ylang jest obecnie jednym z ważniejszych surowców przemysłu perfumeryjnego. Dla uzyskania kilograma esencji zapachowej potrzebne jest aż 50 kilogramów kwiatów.

Zostaw Komentarz